
 

STRATEGIC PLAN TERMINATION: LEGAL VIEWPOINT  

 

 

Kravitz asked our ERISA counsel for their opinion regarding strategic plan termination. The 

following is their response: 

 

 

Treasury Regulation 1.401-1(b)(2) provides that a tax qualified "plan" under the Internal Revenue 

Code ("Code") must be a permanent, as distinguished from a temporary, program.  It also provides 

that the abandonment of a plan for any reason other than business necessity within a few years after 

it has taken effect will be evidence that the plan from its inception was not a bona fide permanent 

program for the exclusive benefit of employees.  The regulation further provides that the 

permanency of a plan will be indicated by all of the surrounding facts and circumstances, including 

the likelihood of the employer's ability to continue contributions as provided under the 

plan.  Although the Code and regulations do not define "a few years", the IRS has ruled in Revenue 

Ruling 72-239 that a plan that has been in existence for over 10 years can be terminated without a 

business necessity. 

 

The IRS has provided some guidance on what constitutes "business necessity" for plans terminated 

within a few years.  Specifically, Revenue Ruling 69-25 provides that if a plan is terminated within 

a few years of its inception and there have been no unforeseeable developments in the business 

which make it impossible to continue the plan, this must be taken as evidence that the employer did 

not intend the plan as a permanent program from the time of its inception.  The employer can rebut 

this presumption by showing that the abandonment of the plan was due to business necessity that 

could not reasonably have been foreseen when the plan was adopted.  This Revenue Ruling also 

explains that the term "business necessity" has reference to adverse business conditions, not within 

the control of the employer, under which it is not possible to continue the plan.  The Revenue 

Ruling specifically mentioned bankruptcy or insolvency and discontinuance of the business as 

"business necessities", along with merger or acquisition of the plan sponsor, as long as the merger 

or acquisition was not foreseeable at the time the plan was created. 

 

IRS Manual 7.12.1 also gives guidance on how the IRS processes plan terminations.  The IRS 

Manual provides that if a plan has been in existence for more than ten years, termination without a 

business reason will not affect its qualification.  Additionally, the IRS Manual states the 

presumption that if a plan has been terminated within a few years, it is presumed to not have been a 

permanent program.  The IRS Manual, as well as Form 5310, expands the types of business 

necessity that can be relied on to terminate a plan.  For example, they add "adoption of a new 

superseding plan" or "change in law" as business necessities. 

 

As you can see from the above, whether a particular employer can terminate a plan within a few 

years due to business necessity is based on each employer's facts and circumstances.  Terminating a 

plan to obtain excess assets would not in and of itself be a valid business reason.  If that is the sole 

reason, there is risk in terminating the plan if it has only been in existence for 3 to 5 years. With that 

said, if the employer's financial situation is such that it needs the assets to avoid bankruptcy or to 

otherwise stay in business then those additional facts may support the termination. 

 



 

Adoption of a new superseding cash balance plan also in and of itself may not be viewed by the IRS 

as a valid business reason if the plan is essentially identical to the old plan with the exception of 

changes in contributions or interest crediting rates.  The IRS could take the position that the current 

plan can just be amended to change contributions and interest crediting rate prospectively.  Once 

again, additional facts regarding the employer's financial status could support termination of the 

plan and adoption of a new plan. 

 

Ultimately, the employer should make the decision regarding whether it is comfortable with the 

potential risk.  This is only a potential issue if the IRS agent reviewing the Form 5310 questions the 

business reason for terminating the plan or if the plan is separately audited by the IRS.  In these 

cases, the employer would need to be able to prove that its financial status was the reason for the 

termination and that the new superseding plan supported its business need. Therefore, we cannot 

recommend the strategy in general but we note that it is possible that an employer may have facts to 

support the termination. 

 

 

 

 

 

 


